iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Królik z czosnkiem w białym winie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczny królik pachnący czosnkiem i białym winem

Królik z czosnkiem w białym winie

Składniki:

Królik z czosnkiem w białym winie

 

 

  • 1 królik średniej wielkości (wyczyszczony)
  • 2 główki czosnek - średnie
  • 50ml oliwa z oliwek
  • 250ml woda
  • 400ml białe wino
  • liść laurowy, sól, pieprz
  • zielona pietruszka.

 

 

Sposób przygotowania:

Królik z czosnkiem w białym winie
Królika kroimy na kawałki. 1/2 główki czosnku kroimy na drobne kawałki, mieszamy z oliwą z oliwek. Zalewamy królika (solimy i pieprzymy). Odstawić minimum na 3 godziny. Po tym czasie rumienimy królika na patelni. 1 czosnek obrać i pokroić w kawałki-miażdżymy dodajemy zieloną pietruszkę pokrojoną w kawałeczki (natkę-około 2 łyżek) - dodać do królika - chwilę jeszcze podsmażyć, zalać winem. Gotować chwilę i dodać wodę, przykryć, dusimy aż królik będzie gotowy.

Tagi:

mięso danie