Sposób przygotowania:
Królik z kluskami śląskimi
Przyrządzenie Mięsa: Boczek pokroić w plastry,ułożyć na patelni z odrobina oleju podsmażyć,gdy się wytopi wyciągamy go ,a wkładamy mięso królika,pokrojone na kawałki,obsmażamy z dwóch stron,dodajemy cebulkę oraz z 3 ząbki czosnku,chwilkę smażymy po czym dodajemy ogórki kiszone,boczek uprzednio podsmażony oraz musztardę i podlewamy woda i dusimy do miękkości,około 1,5 godz.Wyciągamy mięso z patelni i przecedzamy sos przez sito.Przygotowujemy sos- mąki do zagęszczenia rozrabiamy w pół szklance wody,wlewamy do gotującego się sosu,doprawić do smaku magi,czasem dodam pół kostki rosołowej drobiowej. Kluski śląskie : Ziemniaki ugotować bez skórki,przecisnąć przez praskę z 3 razy,następnie w misce ziemniaki delikatnie wyrównać(uklepać),podzielić na 4 równe cześć, jedną część wyciągamy na ziemniaki obok a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną,to idealny sposób na proporcje ile potrzeba nam mąki.Dodajemy jajko,sól i dokładnie to mieszamy rękoma,następnie formujemy kulki,jak kto woli płaskie,okrągłe.Gotujemy je w osolonym wrzątku około2-3 min na wolnym ogniu,podajemy na ciepło wraz z mięskiem króliczym oraz sosikiem.Dowolny dodatek,ale najlepiej jednak pasuje do tego czerwona kapusta możne być ze słoika lub biała kiszona kapustka z mojego przepisu:),życzę Smacznego!!!