madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Królik z koprem włoskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis zaczerpnięty z gazetki opisującej Włochy

Królik z koprem włoskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królik z koprem włoskim

 

  • 1,2 królika
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 5 dag boczku
  • 1 cebula
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 listków szałwii
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Królik z koprem włoskim
Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie rumienimy na rozgrzanej patelni z oliwą. Mięso wyciągamy i na tej samej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę bulwy kopru, cebulę,boczek oraz poszatkowane listki szałwii. Gdy podsmażymy składniki mięso królika układamy ponownie na patelni a następnie wlewamy białe wytrawne wino i całość dusimy na wolnym ogniu przez około 45 minut.
Królik z koprem włoskim
Cebulę oraz bulwy kopru włoskiego kroimy w kostkę
Królik z koprem włoskim
Mięso królika rumienimy na rozgrzanym tłuszczu
Królik z koprem włoskim
Podsmażamy pokrojone w kostkę składniki
Królik z koprem włoskim
Całość zalewamy białym wytrawnym winem i przykrywamy

Tagi:

mięso danie