Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 367]

Królik z porem w sosie musztardowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso królika jest bardzo smaczne - charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu - można przyrządzać z niego naprawdę wyjątkowe dania.

Królik z porem w sosie musztardowym  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Królik z porem w sosie musztardowym

 

  • części królika (skoki przednie, tylne, comber)
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • 200 ml wina (wytrawne białe)
  • 250 ml wywaru z drobiu lub bulion
  • 3 ząbki czosnku (posiekać)
  • 5 gałązek tymianku (świeży)
  • 1 łyżka musztardy (gruboziarnistej)
  • 3 łyżki creme fraiche
  • 150 ml śmietany
  • 1 por (pokroić w pół krążki)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Królik z porem w sosie musztardowym
► Części królika umyć, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. W brytfannie rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoto-brązowy kolor. Po czym dodać tymianek, czosnek, wlać wino, bulion, przyprawić solą i pieprzem i smażyć na wolnym ogniu przez około 30 minut.

► Następnie do sosu domieszać musztardę, crème fraîche i śmietanę, później wrzucić por i gotować przez następne 10 minut.
Królik z porem w sosie musztardowym
W brytfannie rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoto-brązowy kolor.
Królik z porem w sosie musztardowym
Części królika umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić solą i pieprzem