Sposób przygotowania:
Królik z rusztu
Tuszkę królika porcjujemy na kawałki. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy do miseczki. Dolewamy niewielką ilość oleju- około kieliszka. Dosypujemy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Tak przygotowaną marynatą nacieramy po porcjowanego królika oraz zawijamy w folię aluminiową. Ja część mięsa pozostawiłam bez zawinięcia, jednak to w foli zyskuje głębszy aromat i nie jest suche. Pieczemy na niewielkim ogniu przez około 40 minut.
marietta
dietetyk
dietetyk
oj zamyśliłem się bom myślał że to o piekarnik chodzi :)
chyba że wiesz jaka temp do piekarnika
światzpiernika
Królik jest pieczony na ruszcie/grillu na tzw. żywym ogniu. Technika ta sama, co przy grilowaniu innych dań, no chyba, że ktoś lubi jeść węgiel...
światzpiernika
Jeśli przygotowuję królika w piekarniku, to wcześniej nacieram go czosnkiem i przyprawami, podpiekam na patelni, po czym przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam wodą. Dodaję pokrojone pieczarki, cebulkę i duszę w piekarniku w temp. 180 stopni przez godzinę. W połowie pieczenia odwracam mięso na drugą stronę, a na 10 minut przez wyjęciem z piekarnika zdejmuję pokrywkę, żeby mięso się zrumieniło.