światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Królik z rusztu

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Królik przygotowany na ruszcie, w ziołach prowansalskich oraz czosnku. Proste danie o wspaniałym smaku.

Królik z rusztu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Królik z rusztu

 

Sposób przygotowania:

Królik z rusztu
Tuszkę królika porcjujemy na kawałki. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy do miseczki. Dolewamy niewielką ilość oleju- około kieliszka. Dosypujemy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Tak przygotowaną marynatą nacieramy po porcjowanego królika oraz zawijamy w folię aluminiową. Ja część mięsa pozostawiłam bez zawinięcia, jednak to w foli zyskuje głębszy aromat i nie jest suche. Pieczemy na niewielkim ogniu przez około 40 minut.
Królik z rusztu
Etap 1Mięso dobrze jest zawinąć w folię aluminiową.
Królik z rusztu
Etap 2Mieso, które pozostawimy bez zaiwnięcia upiecze się szybciej.