wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Królik z Sycylii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kuchnia słonecznej Italii

Królik z Sycylii

Składniki:

Królik z Sycylii

 

  • 1 sprawiony królik
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 200 ml białego wina
  • 1 cytryna
  • sok z 2 cytryn
  • oregano\1/8 litra bulionu

Sposób przygotowania:

Królik z Sycylii
Królika umyć, pokroić na kawałki i doprawić do smaku. Czosnek  posiekać. Wymieszać z 2 łyżkami oleju i orzeszkami piniowymi. Mięso obsmażyć na oleju . Dodać czosnek i orzeszki. Całość krótko podsmażyć na wolnym ogniu. Cytrynę przekroić na pół. Połowę cytryny obrać, skórkę pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa. Dodać oregano i sok z cytryny. Wlać bulion, królika dusić około 45 minut na wolnym ogniu. Podawać z ziemniakami.

Tagi:

mięso danie