jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Krówka na plackowej wieży

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Słodyczy towarzyszy owoc i pełnoziarnista mąka. Danie przyrządzane na śniadanie zapewni nam zapach kawy unoszący się po całej kuchni- tak często pożądany z rana!!!

Krówka na plackowej wieży Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krówka na plackowej wieży

 

  • 4 porcje

 

  • Składniki na około 12 placków kawowych:
  • 1 szklanka mąki razowej,
  • 1 szklanka mąki zwykłej,
  • 1 jajko.
  • 2 łyżki dobrej jakościowo kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • Olek do smażenia
  • Sos:
  • 4 łyżki krówki (toffi z puszki),
  • 2 łyżki wody,
  • 2 jabłka

 

Sposób przygotowania:

Krówka na plackowej wieży
Placki: Mleko przelewamy do miski, dokładamy jajko oraz wymieszane suche składniki. Miksujemy całość. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy placuszki. Na jeden placek zużywamy 2 łyżki ciasta. Gotowe placki układamy po 3-4 w formie wieży i polewamy krówkowym sosem. SOS; Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i chwilkę dusimy. Dokładamy toffi i razem podgrzewamy przez moment. Gorącym sosem polewamy nasze placki.
Krówka na plackowej wieży
Składniki ciasta dokładnie miksujemy. Smażymy placki.