marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krucha rolada z masą kawową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rolada może być z ciasta biszkoptowego,kruchego lub nawet drożdżowego.Ja wolę ciasto kruche lub biszkoptowe z różnymi rodzajami kremów lub mas.

Krucha rolada z masą kawową

Składniki:

Krucha rolada z masą kawową

 

  • Ciasto kruche:
  • 4-5 żółtek,
  • 1/2 szklanki cukru białego,
  • 25 dag.mąki pszennej tortowej,
  • 15 dag.masła,
  • wanilia lub olejek waniliowy do ciasta,10 dag.cukru pudru,
  • 2-4 łyżki śmietanki 30 %,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa kawowa:
  • 2-3 pełne łyżeczki kawy czarnej mielonej lub rozpuszczalnej,
  • 1/4 l.wrzątku,
  • 4 jajka,
  • wanilia,
  • 5 dag.cukru pudru,
  • 1/2 l.wody,
  • tłuszcz do formy.

Sposób przygotowania:

Krucha rolada z masą kawową
Z wyżej podanych składników czyli mąki, żółtek, cukru, proszku do pieczenia, tłuszczu, wanilii, śmietanki zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce z godzinę. W tym samym czasie sporządzić masę kawową z dowolnych gatunków kawy, wybrać jednak jeden gatunek, np. rozpuszczalną smakową orzechową. Wsypać dwie-trzy łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zalać wrzątkiem. Cztery jajka utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na parze do białości, następnie dodać esencję kawową smakową i dalej ucierać. Zestawić na bok i ostudzić. Ciasto kruche wyjąć i wyłożyć nim natłuszczoną blaszkę. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C i wstawić blachę z ciastem na 30 min. Po upieczeniu wyjąć, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć. Ciasto po ostudzeniu nasmarować wystudzoną masą kawową i delikatnie zwijać za pomocą łopatki kuchennej na kształt rolady. Można też wystudzone ciasto po upieczeniu przenieść na ściereczkę lnianą i po rozsmarowaniu masy kawowej zwinąć delikatnie,zawijając ciasto przy tym w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Po upływie czasu rozwinąć ściereczkę z roladą i przenieść na deskę do chleba, delikatnie wyciągnąć spod ciasta materiał. Roladę pokroić na równe lub ukośne kawałki i jeść.