Sposób przygotowania:
Krucha rolada z masą kawową
Z wyżej podanych składników czyli mąki, żółtek, cukru, proszku do pieczenia, tłuszczu, wanilii, śmietanki zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce z godzinę. W tym samym czasie sporządzić masę kawową z dowolnych gatunków kawy, wybrać jednak jeden gatunek, np. rozpuszczalną smakową orzechową. Wsypać dwie-trzy łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zalać wrzątkiem. Cztery jajka utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na parze do białości, następnie dodać esencję kawową smakową i dalej ucierać. Zestawić na bok i ostudzić. Ciasto kruche wyjąć i wyłożyć nim natłuszczoną blaszkę. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C i wstawić blachę z ciastem na 30 min. Po upieczeniu wyjąć, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć. Ciasto po ostudzeniu nasmarować wystudzoną masą kawową i delikatnie zwijać za pomocą łopatki kuchennej na kształt rolady. Można też wystudzone ciasto po upieczeniu przenieść na ściereczkę lnianą i po rozsmarowaniu masy kawowej zwinąć delikatnie,zawijając ciasto przy tym w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Po upływie czasu rozwinąć ściereczkę z roladą i przenieść na deskę do chleba, delikatnie wyciągnąć spod ciasta materiał. Roladę pokroić na równe lub ukośne kawałki i jeść.