Sposób przygotowania:
Kawowa rolada z masą z kaszy manny
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Do ubitych białek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawę naturalną, kaszę mannę, przestudzone masło. Delikatnie wymieszać i wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki. ( moja blaszka to 40/27 cm). Piec w temp 180 około 15 minut. Upieczone ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę i zwinąć w roladkę, odłożyć do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Masa: Na gotujące się mleko, ciągle mieszają wsypać kaszę mannę i gotować około 7-8 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć, dodać zimną kaszkę i ucierać na puszystą masę. Pod koniec dodać kawę cappuccino i rozpuszczoną żelatynę. Do szklanki wlać przegotowaną wodę, dodać cukier, rum, wymieszać. Ciasto wyjąć ze ściereczki, skropić ponczem, wyłożyć masę, wyrównać. Z jednej dłuższej strony ułożyć powidełka lub galaretki. Ciasto ciasno zwinąć w roladę i odłożyć do lodówki do stężenia. Ozdobić według uznania.
amie7