migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Krucha szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jak jesień to jabłka a jak jabłka to musi być szarlotka. Ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo delikatna. Ma tylko jedną wadę bardzo szybko znika z talerza.

Krucha szarlotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krucha szarlotka

kruche ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

dodatkowo

  • 1,5 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Krucha szarlotka
Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść przy pomocy robota lub ręką. Ciasto podzielić na dwie równe części.

Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Oprószyć cukrem waniliowym, wymieszać i odstawić.

Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto się schłodzi na dno formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta.

Na starte ciasto wyłożyć pokrojone jabłka. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Blaszkę wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 45-50 minut az wierzch ładnie się przyrumieni, funkcja góra dół. 
Krucha szarlotka
Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski
Krucha szarlotka
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Oprószyć cukrem waniliowym, wymieszać i odstawić.
Krucha szarlotka
Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia.
Krucha szarlotka
Na starte ciasto wyłożyć pokrojone jabłka.

Tagi:

szarlotka