WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 830]

Brzoskwiniowa szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna, krucha szarlotka z brzoskwiniową nutą. Pachnąca i nie za słodka. Idealna na jesienne wieczory.

Brzoskwiniowa szarlotka

Składniki:

Brzoskwiniowa szarlotka

 

  • 1 kostka masła
  • 2,5 szkl mąki
  • 3 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1,5 kg jabłek
  • 4 brzoskwinie
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowa szarlotka
Mąkę z proszkiem siekamy z masłem, dodajemy cukier, żółtka i cukier waniliowy. Zagniatamy szybko kruche ciasto, dzielimy na pół i wkładamy do zamrażarki. Jabłka i brzoskwinie obieramy, wydrążamy i drobno kroimy. Zagotowujemy w garnku cały czas mieszając. Możemy lekko dosłodzić, gdy jabłka są kwaskowate. Gdy lekko przestygną, dodajemy galaretkę i mieszamy. Połowę ciasta ścieramy na dno blaszki, następnie wykładamy masę jabłkową i ścieramy drugą część jabłek. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach, dłużej podpiekając dołem.