Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jest to troszkę inna szarlotka od tradycyjnej, ponieważ do ciasta dodałam cynamon, a do jabłek rodzynki. Podczas pieczenia po domu unosi się pyszny zapach. Uwielbiam zapach cynamonu, więc do ciasta dodaję go bardzo, bardzo dużo.

Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami

Składniki:

Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 30 minut.

2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część wałkujemy i wylepiamy nim dno i boki foremki,nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.

4. Następnie na ciasto wykładamy starte jabłka, posypujemy rodzynkami, cynamonem i cukrem waniliowym.

5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na na jabłka, lekko dociskamy do brzegów. Białko lekko roztrzepujemy,smarujemy ciasto, posypujemy obficie cukrem i nakłuwamy widelcem.

6. Szarlotkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

szarlotka