Sposób przygotowania:
Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część wałkujemy i wylepiamy nim dno i boki foremki,nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
4. Następnie na ciasto wykładamy starte jabłka, posypujemy rodzynkami, cynamonem i cukrem waniliowym.
5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na na jabłka, lekko dociskamy do brzegów. Białko lekko roztrzepujemy,smarujemy ciasto, posypujemy obficie cukrem i nakłuwamy widelcem.
6. Szarlotkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część wałkujemy i wylepiamy nim dno i boki foremki,nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
4. Następnie na ciasto wykładamy starte jabłka, posypujemy rodzynkami, cynamonem i cukrem waniliowym.
5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na na jabłka, lekko dociskamy do brzegów. Białko lekko roztrzepujemy,smarujemy ciasto, posypujemy obficie cukrem i nakłuwamy widelcem.
6. Szarlotkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.