Sposób przygotowania:
Szarlotka-kruchy placek z jabłkami
Przygotowanie;
Nadzienie z jabłek można sporządzić dwoma sposobami:
1) umyć jabłka,podzielić na części,rozgotować,przetrzeć przez sito,dodać cukier i zmielony cynamon,wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
2) Opłukać jabłka,obrać,zetrzeć na tarce do jarzyn,dodać cukier,cynamon,wymieszać.
Przyrządzać przed samym nałożeniem na ciasto.
Przyrządzić kruche ciasto i pozostawić na 40 minut do stężenia w zimnym miejscu.Podzielić ciasto na dwie części: jedną część rozwałkować na placek wielkości blachy,przenieść na wałku na blachę,ponakłuwać widelcem i upiec w dobrze ogrzanym piekarniku na złoty kolor.Następnie wyjąć ciasto z pieca,nałożyć uprzednio przygotowane nadzienie z jabłek,równo rozsmarować,przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i piec około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać na gorąco szarlotkę cukrem pudrem i pokrajać w kwadraty.
Nadzienie z jabłek można sporządzić dwoma sposobami:
1) umyć jabłka,podzielić na części,rozgotować,przetrzeć przez sito,dodać cukier i zmielony cynamon,wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
2) Opłukać jabłka,obrać,zetrzeć na tarce do jarzyn,dodać cukier,cynamon,wymieszać.
Przyrządzać przed samym nałożeniem na ciasto.
Przyrządzić kruche ciasto i pozostawić na 40 minut do stężenia w zimnym miejscu.Podzielić ciasto na dwie części: jedną część rozwałkować na placek wielkości blachy,przenieść na wałku na blachę,ponakłuwać widelcem i upiec w dobrze ogrzanym piekarniku na złoty kolor.Następnie wyjąć ciasto z pieca,nałożyć uprzednio przygotowane nadzienie z jabłek,równo rozsmarować,przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i piec około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać na gorąco szarlotkę cukrem pudrem i pokrajać w kwadraty.