Szarlotka-kruchy placek z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

krucha szarlotka owocowa,pachnąca i bardzo zdrowa.

Szarlotka-kruchy placek z jabłkami

Składniki:

Szarlotka-kruchy placek z jabłkami

 

  • Składniki:
  • Mąka 500g
  • Tłuszcz 250g
  • Cukier 150g
  • Żółtka 50g
  • Śmietana 30g
  • Jabłka kwaśne 1500g
  • Cukier 200g
  • Cukier puder 20g
  • Cynamon 10g

Sposób przygotowania:

Szarlotka-kruchy placek z jabłkami
Przygotowanie;
Nadzienie z jabłek można sporządzić dwoma sposobami:
1) umyć jabłka,podzielić na części,rozgotować,przetrzeć przez sito,dodać cukier i zmielony cynamon,wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
2) Opłukać jabłka,obrać,zetrzeć na tarce do jarzyn,dodać cukier,cynamon,wymieszać.
Przyrządzać przed samym nałożeniem na ciasto.
Przyrządzić kruche ciasto i pozostawić na 40 minut do stężenia w zimnym miejscu.Podzielić ciasto na dwie części: jedną część rozwałkować na placek wielkości blachy,przenieść na wałku na blachę,ponakłuwać widelcem i upiec w dobrze ogrzanym piekarniku na złoty kolor.Następnie wyjąć ciasto z pieca,nałożyć uprzednio przygotowane nadzienie z jabłek,równo rozsmarować,przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i piec około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać na gorąco szarlotkę cukrem pudrem i pokrajać w kwadraty.