Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Krucha szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Cynamonowa szarlotka na kruchym cieście.

Krucha szarlotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krucha szarlotka

 

  • ciasto:
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 150g masła
  • 400g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeniem
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150g cukru
  • ok. 3-4 łyżki mleka
  • nadzienie:
  • 1,5kg jabłek
  • 2 łyżki cukru( zależy od tego czy są kwaśne, u mnie słodkawe)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Krucha szarlotka
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek i cukier wanilinowy. Dołożyć jajko, żółtka, masło oraz mleko. Składniki ciasta szybko zagnieść, zafoliować i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w plasterki. Wrzuć do garnka, dodać cukier, smażyć parę minut mieszając, aż sok nieco odparuje, dodać cynamon i dusić ok. 5 min. Ostudzić. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Podpiec ok. 10-12 min w 180st. C. Następnie wyłożyć jabłka i wyrównać. Pokruszyć w palcach resztę ciasta, piec ok. 50 min w 180st. C.
Krucha szarlotka
Jabłka pokroić w plasterki i podsmażyć..
Krucha szarlotka
Składniki ciasta zagnieść na gładkie ciasto.
Krucha szarlotka
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Krucha szarlotka
Jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto....