Sposób przygotowania:
Szarlotka z jabłkami w karmelu
Ciasto kruche:
Mąkę wysypać na stolnicę, margarynę pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto.
Po tym czasie formę o wymiarach 24 × 35 wyłożyć papierem wysmarować tłuszczem.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki.
Do garnka wsypać cukier, trochę zrumienić na ogniu, wlać wodę i włożyć jabłka do karmelu, uprażyć.
Pod koniec prażenia, dodać pokrojone w paski figi i płatki migdałowe, dokładnie wymieszać.
Kruszonka:
Z przygotowanych składników zrobić kruszonkę.
Dno i boki formy wylepić ciastem, nakłuć widelcem.
Wylać na ciasto masę jabłkową, posypać całość kruszonką, lekko docisnąć rękoma.
Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez około. 45 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Mąkę wysypać na stolnicę, margarynę pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto.
Po tym czasie formę o wymiarach 24 × 35 wyłożyć papierem wysmarować tłuszczem.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki.
Do garnka wsypać cukier, trochę zrumienić na ogniu, wlać wodę i włożyć jabłka do karmelu, uprażyć.
Pod koniec prażenia, dodać pokrojone w paski figi i płatki migdałowe, dokładnie wymieszać.
Kruszonka:
Z przygotowanych składników zrobić kruszonkę.
Dno i boki formy wylepić ciastem, nakłuć widelcem.
Wylać na ciasto masę jabłkową, posypać całość kruszonką, lekko docisnąć rękoma.
Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez około. 45 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.