Sposób przygotowania:
Krucha tarta z marchewkąPrzygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką, formujemy również brzeg z ciasta. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułka tartą. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
Przygotowanie nadzienia:
Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w słupki, zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości, odcedzamy i lekko studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty o dużych oczkach ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Przygotowanie do pieczenia:
Na przygotowane ciasto wykładamy marchewkę i zalewamy przygotowaną masą.
Pieczenie i podanie:
Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa ładnie się zapiecze. Tartę wyjmujemy z formy, kroimy,posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.