SUPERPRZEPIS

Krucha tarta z marchewką

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Krucha tarta z marchewką

Taka tarta będzie świetną propozycją na bezmięsny obiad. Marchewki zostały zapieczone w masie śmietanowo-jajecznej, do tego kruche ciasto. Tarta jest bardzo syta. Smakuje na gorąco i na zimno.

Składniki:

Krucha tarta z marchewką

Ciasto:

Nadzienie:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z marchewką

Przygotowanie ciasta:

Krucha tarta z marchewką
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką, formujemy również brzeg z ciasta. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułka tartą. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

Przygotowanie nadzienia:

Krucha tarta z marchewką
Przygotowujemy nadzienie, masę i marchewki.

Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w słupki, zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości, odcedzamy i lekko studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty o dużych oczkach ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Przygotowanie do pieczenia:

Krucha tarta z marchewką
Przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto.

Na przygotowane ciasto wykładamy marchewkę i zalewamy przygotowaną masą.

Pieczenie i podanie:

Krucha tarta z marchewką
Tak przygotowaną tartę pieczemy około godzinę.

Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa ładnie się zapiecze. Tartę wyjmujemy z formy, kroimy,posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.