Sposób przygotowania:
Keks z warzywami na kruchym cieście.
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i posiekać na wiórki z masłem lub margaryną. Zsunąć na stosik, zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać śmietankę,sól i wyrabiać oraz zagnieść w kulę i schować do lodówki lub zamrażarki na 20-30 min. Warzywa oczyścić, umyć i obgotować 3 min. w osolonej wodzie,wyjąć i osączyć z wody, doprawić przyprawami indyjskimi. Marchewki przekroić na wzdłuż i pociąć na wstążki obieraczką do jarzyn, a białą część pora pokroić na plasterki Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, a blachę natrzeć tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim keksówkę i nadziewać farszem warzywnym. Zalepić na wierzchu ciastem, wstawić formę do piekarnika i piec ok. 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, odwietrzyć piekarnik. Ciasto wybić z formy odwracając ją do góry dnem prosto na deskę do chleba po ostygnięciu, potem kroić na plastry i na talerze.