marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Keks z warzywami na kruchym cieście.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na kruche ciasto wyrobić i zagnieść oraz schłodzić. Warzywa oczyścić,umyć,obgotować,osączyć. Ciasto nadziać,zalepić,Piec ok.45 m.

Keks z warzywami na kruchym cieście.

Składniki:

Keks z warzywami na kruchym cieście.

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 150 g.masła miękkiego lub margaryny,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól.
  • Nadzienie:
  • 20 dag.świeżej brukselki,
  • 20 dag. plasterków pora,
  • 30 dag.żółtej lub zielonej fasolki szparagowej,
  • 2 średnie marchewki,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • tłuszcz do blachy,
  • bułka tarta do wysypania blachy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Keks z warzywami na kruchym cieście.
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i posiekać na wiórki z masłem lub margaryną. Zsunąć na stosik, zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać śmietankę,sól i wyrabiać oraz zagnieść w kulę i schować do lodówki lub zamrażarki na 20-30 min. Warzywa oczyścić, umyć i obgotować 3 min. w osolonej wodzie,wyjąć i osączyć z wody, doprawić przyprawami indyjskimi. Marchewki przekroić na wzdłuż i pociąć na wstążki obieraczką do jarzyn, a białą część pora pokroić na plasterki Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, a blachę natrzeć tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim keksówkę i nadziewać farszem warzywnym. Zalepić na wierzchu ciastem, wstawić formę do piekarnika i piec ok. 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, odwietrzyć piekarnik. Ciasto wybić z formy odwracając ją do góry dnem prosto na deskę do chleba po ostygnięciu, potem kroić na plastry i na talerze.

Tagi:

tarta keks ciasto