Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1236]

Książka Kucharska: Ciasta ze śliwkami

Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i bardzo krucha tarta ze śliwkami i pysznie pachnącym cynamonem. Łatwa w wykonaniu, wiec uda się każdemu. Polecam upiec na podwieczorek. Smacznego życzę.

Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem

Składniki:

Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 małe jajko
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka śmietany 18 %
  • 10 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem

Wykonanie ciasta:

Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem
Z podanych składników trzeba zagnieść ciasto i schłodzić.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy pół godziny w lodówce.

Do pieczenia:

Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem
Tartę przygotowujemy do pieczenia, ciasto wałkujemy i wykładamy śliwki.

Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wałkujemy na około o średnicy około 27 cm i przekładamy na blaszkę od tortownicy o średnicy 25 cm.

Na ciasto nakładamy wcześniej umyte i wypestkowane śliwki.

Posypujemy cukrem waniliowym i oprószamy cynamonem według uznania. Brzegi tarty lekko podnosimy do góry i formujemy falbankę.

Pieczenie:

Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem
Tak wykonaną tartę pieczemy do zrumienienia.

Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut. Upieczoną studzimy.

Podanie:

Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem
Wystudzoną tartę kroimy w trójkąty i podajemy. Smacznego.

Gotową tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tartę można pokroić na około 8 porcji.
Śliwki układamy rozcięciem do góry.