Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Kruche babeczki z bitą śmietaną 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne babeczki kruche z bitą śmietaną

Kruche babeczki z bitą śmietaną 2

Składniki:

Kruche babeczki z bitą śmietaną 2

 

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 śnieżki w proszku
  • 1 zielona galaretka
  • 1 grono winogrona

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z bitą śmietaną 2
Dwie szklanki mąki wsypujemy do miski. Dodajemy do niej również dwie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy oraz cukier zwykły. Margaryny wrzucamy podzieloną na mniejsze kawałki do miski ze składnikami i siekamy wszystko nożem. Po czym dołączamy żółtko, dodajemy 6 łyżek mleka i 5 łyżki oleju i ponownie siekamy składniki. Zaczynamy zagniatać ciasto. Wkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wykładamy na foremki babeczek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Babeczki pieczemy ok 10 -13 minut. Dwie śnieżki w proszku przygotowujemy zgodnie z instrukcją, która znajduje się na tyle opakowania. Galaretka rozpuszczamy dokładnie i odstawiamy do zastygnięcia.. Po zastygnięciu galaretkę kroimy w kostkę. Winogrono przecinamy na pół. Upieczone i wystudzone babeczki napełniamy bitą śmietaną, z jednej strony dodajemy dwie połówki winogrona a z drugiej strony posypujemy pokrojoną w kostkę galaretką. Odstawiamy na kilka godzin babeczki do lodówki.

Tagi:

winogrona