Zosiaczek

Zosiaczek

Kucharz
[Przepisów: 8]

Kruche babeczki z błyskawicznym nadzieni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszniutkie i słodziutkie

Kruche babeczki z błyskawicznym nadzieni

Składniki:

Kruche babeczki z błyskawicznym nadzieni

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki krupczatki (może być też tortowa)
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru pudru (ok. 5 łyżek)
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

 

  • Nadzienie:
  • konfitura dowolna lub dżem
  • masa krówkowa 1 puszka
  • dowolnie:rodzynki,orzechy,migdały
  • posypka

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z błyskawicznym nadzieni
Przesianą mąkę posiekać z masłem. Następnie dodać cukier puder, żółtka i kwaśną śmietanę. Wyrobić ciasto i włożyć je na 30 minut do lodówki. Oblepić dokładnie foremki rozwałkowanym ciastem (ja wykrawam małe placki, używając szerszej części foremki).
Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 15 - 20 minut.

Po wystudzeniu napełnić babeczki:
na spód łyżeczka konfitury ,na to
masa krówkowa z puszki i na wierzch dowolne bakalie.

Tagi:

ciasto