SUPERPRZEPIS

Kruche babeczki z dwukolorowym kremem

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Kruche babeczki z dwukolorowym kremem Więcej zdjęć (5)

Borówki na babeczkach układała moja 16-miesięczna Córeczka, a później wszyscy zajadaliśmy je ze smakiem :)

Składniki:

Kruche babeczki z dwukolorowym kremem

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże żółtko
  • 12,5 dag masła lub dobrej margaryny
  • szczypta soli
  • 4-5 dużych łyżek wody
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 50 dag sera mascarpone
  • 1,5 szklanki borówki amerykańskiej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • kolorowa posypka
  • olej rzepakowy
  • mąka do podsypania stolnicy
  • groch

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z dwukolorowym kremem
Do mąki dodajemy sól, łyżkę cukru i łyżeczkę cukru waniliowego oraz pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Wlewamy wodę, dodajemy żółtko jaja i zagniatamy gładkie ciasto, które zawijamy w folię aluminową i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na wysypanej mąką stopnicy na grubość około 0,3 cm i wylepiamy nim dokładnie posmarowane odrobiną oleju foremki do babeczek. Ciasto przykrywamy folią aluminową i zasypujemy grochem. Pieczemy około 12-13 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. Po tym czasie ściągamy folię z grochem i pieczemy babeczki jeszcze 2-3 minuty, aby się zarumieniły. Gdy babeczki wystygną, ubijamy na sztywno schłodzoną mocno śmietanę. Pod koniec dodajemy pozostały cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy ser mascarpone i dokładnie miksujemy. Do 1/3 przygotowanego kremu dodajemy zmiksowaną szklankę borówek amerykańkich i dokładnie mieszamy. Do każdej babeczki nakładamy porcję jasnego kremu, a następnie szprycą cukierniczą przybieramy je ciemnym kremem. Dekorujemy owocami oraz kolorową posypką.
Kruche babeczki z dwukolorowym kremem
ubijamy na sztywno schłodzoną mocno śmietanę. Pod koniec dodajemy pozostały cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy ser mascarpone i dokładnie miksujemy
Kruche babeczki z dwukolorowym kremem
Do 1/3 przygotowanego kremu dodajemy zmiksowaną szklankę borówek amerykańkich i dokładnie mieszamy.
Kruche babeczki z dwukolorowym kremem
Do każdej babeczki nakładamy porcję jasnego kremu
Kruche babeczki z dwukolorowym kremem
Do każdej babeczki nakładamy porcję jasnego kremu, a następnie szprycą cukierniczą przybieramy je ciemnym kremem.

Tagi:

sery ser