Sposób przygotowania:
kruche ciasteczka ala napoleonki
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka i cukier.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na blaty o grubości 3 mm,ułożyć na blachy i piec w gorącym piekarniku ( 200s.c) około 15 minut.Po upieczeniu złożyć 3 blaty przekładając marmoladą,obciążyć deseczką i pozostawić do zastygnięcia.Przyrządzić polewę:
Do rondelka ustawionego na małym płomieniu wsypać cukier,skropić mlekiem i rozpuścić,ciągle mieszając.Kakao rozetrzeć z zimnym mlekiem,dodać do rozpuszczonego cukru i ciągle mieszając trzymać na ogniu,aż utworzy się gładka masa.Zdjąć z ognia,dodać masło,wymieszać.Ciasto pokroić na kwadraty i oblać ciepłą polewą.
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka i cukier.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na blaty o grubości 3 mm,ułożyć na blachy i piec w gorącym piekarniku ( 200s.c) około 15 minut.Po upieczeniu złożyć 3 blaty przekładając marmoladą,obciążyć deseczką i pozostawić do zastygnięcia.Przyrządzić polewę:
Do rondelka ustawionego na małym płomieniu wsypać cukier,skropić mlekiem i rozpuścić,ciągle mieszając.Kakao rozetrzeć z zimnym mlekiem,dodać do rozpuszczonego cukru i ciągle mieszając trzymać na ogniu,aż utworzy się gładka masa.Zdjąć z ognia,dodać masło,wymieszać.Ciasto pokroić na kwadraty i oblać ciepłą polewą.