kruche ciasteczka ala napoleonki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smakowite ciasteczka kruche ala napoleonki

kruche ciasteczka ala napoleonki

Składniki:

kruche ciasteczka ala napoleonki

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 4/5 kostki margaryny 20 dag
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 30 dag marmolady
  • polewa:
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

kruche ciasteczka ala napoleonki
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka i cukier.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na blaty o grubości 3 mm,ułożyć na blachy i piec w gorącym piekarniku ( 200s.c) około 15 minut.Po upieczeniu złożyć 3 blaty przekładając marmoladą,obciążyć deseczką i pozostawić do zastygnięcia.Przyrządzić polewę:
Do rondelka ustawionego na małym płomieniu wsypać cukier,skropić mlekiem i rozpuścić,ciągle mieszając.Kakao rozetrzeć z zimnym mlekiem,dodać do rozpuszczonego cukru i ciągle mieszając trzymać na ogniu,aż utworzy się gładka masa.Zdjąć z ognia,dodać masło,wymieszać.Ciasto pokroić na kwadraty i oblać ciepłą polewą.

Tagi:

ciastka kruche