SUPERPRZEPIS

Kruche ciasteczka kasztanowe wyciskane

  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Kruche ciasteczka kasztanowe wyciskane Więcej zdjęć (4)

Kruche ciasteczka wyciskane można upiec używając różnych rodzajów mąki.Ja wykorzystałam mąkę kasztanową.

Składniki:

Kruche ciasteczka kasztanowe wyciskane

 

  • /ilość zależy od grubości i kształtu ciastek/
  • 150 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki kasztanowej
  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka rumu
  • krem kasztanowy /lub czekoladowy/ do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka kasztanowe wyciskane
- Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem i jajkiem na puszystą masę. -Dodać wymieszane mąki , sól, sodę i rum. -Wyrobić gładkie ciasto /użyłam łyżki drewnianej/ i wstawić je do lodówki na ok.2 godziny. -Gotowe ciasto nałożyć do maszynki i wyciskać dowolne wzorki ciasteczek bezpośrednio na blachę /nie smarować blachy/. -Piec w nagrzanym piekarniku/180-190 st.C. ok. 10-14 min./ w zależności od grubości ciasta/-Ciasteczka powinny być lekko przyrumienione. -Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem lub udekorować kremem czekoladowym lub tak jak u mnie kasztanowym.
Kruche ciasteczka kasztanowe wyciskane
Przygotowane kruche ciasto umieścić w maszynce i wyciskać dowolne kształty ciastek.
Kruche ciasteczka kasztanowe wyciskane
Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem.
Kruche ciasteczka kasztanowe wyciskane
.....można również ozdobić kropelką kremu kasztanowego lub czekoladowego.