anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kruche ciasteczka kwiatki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo proste do wykonania mocno kruche ciasteczka z kandyzowaną skórką pomarańczową.

Kruche ciasteczka kwiatki

Składniki:

Kruche ciasteczka kwiatki

 

  • mąka pszenna 1,5 szk.
  • masło 125 g
  • jajka 2 szt.
  • cukier puder ½ szk.
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 50 g
  • sól - szczypta

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka kwiatki
Miękkie masło wkładam do miski i miksuję z cukrem, jajkami i solą do białości. Miksując na niskich obrotach dodaję po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszam. Ciasto chłodzę w lodówce 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowuję na lekko posypanym mąką blacie i wycinam foremką ciasteczka. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180*C około 11 minut. Studzę na kratce kuchennej.