WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kruche ciasteczka piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, aromatyczne ciasteczka, kruche od razu po upieczeniu. Idealne na Święta zamiast pierniczków, można je tak samo dekorować.

Kruche ciasteczka piernikowe

Składniki:

Kruche ciasteczka piernikowe

 

  • 200 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 duże łyżki miodu
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1łyżeczka przyprawy do piernika
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka piernikowe

Ciasto

Kruche ciasteczka piernikowe
Szybko zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto.

Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Dodajemy zimne masło lekko posiekane, miód i jajko. Zagniatamy w miarę szybko ciasto, by było elastyczne i gładkie. Owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok 0,5 - 1 godzinę.

Wykrawanie

Kruche ciasteczka piernikowe
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciastka.

Po wyjęciu z zamrażarki odkrawamy kawałki ciasta, podsypując mąką rozwałkowujemy i wycinamy niezbyt duże ciasteczka za pomocą foremek. Układamy w odstępach na blaszce.

Pieczenie

Kruche ciasteczka piernikowe
Ciasteczka układamy na blaszce w sporych odległościach.

Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni i wkładamy blaszki z ułożonymi ciasteczkami. W zależności od ich wielkości, pieczemy ok 5 minut, aż ładnie się zarumienią. Delikatnie ściągamy z blaszki. Po ostudzeniu można udekorować.


Tagi:

ciastka kruche