misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Kruche ciasteczka cynamonowo-kakaowe

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, bardzo kruche, cynamonowe ciasteczka przełożone domowej roboty marmoladą. Doskonały dodatek do kawy lub herbaty.

Kruche ciasteczka cynamonowo-kakaowe  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka cynamonowo-kakaowe

 

 

  • do przełożenia marmolada
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka cynamonowo-kakaowe
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtka oraz śmietanę. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto, które wstawiamy na godzinę do lodówki.

Gdy ciasto dobrze się schłodzi rozwałkowujemy je na 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temp. 180 st przez około 15 minut.'

Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane jest ciasto oraz jak duże są ciasteczka.

Upieczone ciasteczka odstawiamy do ostudzenia.

Zimne ciasteczka przekładamy marmoladą.

Przed podaniem ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Kruche ciasteczka cynamonowo-kakaowe
Z ciasta za pomocą foremki wycinamy ciasteczka
Kruche ciasteczka cynamonowo-kakaowe
Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze
Kruche ciasteczka cynamonowo-kakaowe
Po upieczeniu ciastka odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
Kruche ciasteczka cynamonowo-kakaowe
Zimne ciasteczka przekładamy domowej roboty marmoladą

Tagi:

ciastka kruche