Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka-świetne do kawy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać resztę składników i posiekać nożem. Następnie zagnieść dobrze ciasto (jeśli ciasto się nie klei dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany i próbować zagnieść, jeśli i tak nie chce się wyrobić do końca można dolać trochę margaryny płynnej). Z ugniecionego ciasta uformować kulę i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto i odkraiwać po kawałku i rozwałkowywać na posypanej mąką stolnicy (jeśli nie jest posypana ciasto się przykleja). Ciasto rozwałkowane powinno być nie za cienkie ale też nie grubsze niż 0,5cm (ono później jeszcze rośnie w piekarniku). Z rozwałkowanego ciasta można wycinać ciastka foremkami lub np. kieliszkiem. Ciastka ułożyć nawyłożonej papierem ddo pieczenia blasze Piec ciastka w piekarniku rozgrzanym do 180*C tak ok 10-15 min. P.S. ciasteczka można udekorować np smarując je bialkiem i posupyjąc cukrem (przed pieczeniem) lub po wyjęciu sypać cukrem pudrem albo "mazać" roztopioną czekoladą. Ja zdecydowanie wybieram cukier puder :) SMACZNEGO!!!
gotujemonika
pozdrawiam...
bede.gryzc
a jak przyjeżdza siostrzenica to mam dla niej zajęcie na jakąś godzinkę conajmniej a ona wielki \ubaw z wycinaniem ciastek foremkami w różnych kształtach :)
marzena6
bede.gryzc
kiedyś dodawałam kawałki czekolady lub kakao do ciasta żeby je urozmaicić :)