Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kruche ciasteczka z migdałami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka z migdałami są smaczne i bardzo łatwe do zrobienia.

Kruche ciasteczka z migdałami 2

Składniki:

Kruche ciasteczka z migdałami 2

 

  • 25 dag mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • 15 dag masło
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag migdałów

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z migdałami 2
Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, śmietanę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na 2 godz. do lodówki. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórek. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 3-4 milimetrów i niewielkim kieliszkiem wykrawać okrągłe ciasteczka. Na środku każdego krążka wcisnąć po 1 migdałku. Ciasteczka ułożyć na przygotowanej blasze. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 180 stopni.

Tagi:

ciastka kruche