cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Kruche ciastka z kaszką kukurydzianą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Odrobina słonecznych kolorów w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, bo za za oknem wciąż szaro i ponuro.

Kruche ciastka z kaszką kukurydzianą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciastka z kaszką kukurydzianą

 

  • /na jedną blaszkę/

 

  • 125 g mąki ryżowej
  • 90 g mąki /drobniutkiej kaszki/ kukurydzianej
  • 110 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka starta z cytryny
  • oraz
  • cukier puder do posypania
  • konfitura do nadziewania

Sposób przygotowania:

Kruche ciastka z kaszką kukurydzianą
-Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. -Dodać skórkę z cytryny i obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. -Wyrobić ciasto. -Utworzoną kulkę ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. -Schłodzone ciasto rozwałkować używając folii spożywczej i wykrawać różnego kształtu ciasteczka. --Można uformować małe kulki , lekko spłaszczyć tworząc na środku dziurkę /na nadzienie/. -Ciasteczka ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. -Ciastka piec ok.15-20 min w piekarniku nagrzanym do 170-180 st.C.
Kruche ciastka z kaszką kukurydzianą
Z podanych składników wyrobić kruche ciasto zawinac w folię spożywczą i wstawic do lodówki.
Kruche ciastka z kaszką kukurydzianą
Z ciasta wycinać dowolne kształty ciastek lub formować kuleczki z dziurką na srodku.
Kruche ciastka z kaszką kukurydzianą
Upieczone ciasteczka po lekkim przestudzeniu przełozyć na półmisek.
Kruche ciastka z kaszką kukurydzianą
Ciasteczka posypać cukrem pudrem a te z dziurką ozdobić konfiturą.