Sposób przygotowania:
Cytrynowy sernik z budyniem czekoladowym i skórką
KRUCHE CIASTO: Blaszkę o wymiarach 24x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, przyprawę i zimne masło. Posiekać na kruszonkę, dodać jajka i żółtko, wymieszać nożem, szybko zagnieść ciasto i wykleić nim dno blaszki. WARSTWA BUDYNIOWA: Budynie i mąkę rozmieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i zagotować mieszając. Gorący budyń wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię i odstawić do wystudzenia. WARSTWA SEROWA: Miękkie masło spienić, utrzeć najpierw z cukrem, a następnie z dodawanymi na zmianę żółtkami i porcjami sera, wymieszać z aromatem cytrynowym i sypkim budyniem. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Skórkę pomarańczową wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy i ponownie delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na przestudzony budyń, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termoobiegu). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.