Monia_0013

Monia_0013

Kucharz
[Przepisów: 5]

Kruche ciasto kokosowo - ananasowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybkie ciasto, a smakuje przepysznie

Kruche ciasto kokosowo - ananasowe

Składniki:

Kruche ciasto kokosowo - ananasowe

 

  • CIASTO KRUCHE:
  • Składniki:
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ szkl cukru kryształu,
  • 5 żółtek,
  • ¾ kostki margaryny,
  • ¼ kostki smalcu

 

  • CIASTO Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI
  • Składniki:
  • 6 białek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • 6 łyżek wiórków kokosowych

 

 

  • KREM
  • Składniki:
  • 2 budynie waniliowe,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 szkl mleka
  • cukier wanilinowy,
  • 3 żółtka
  • kostka masła,
  • 5 dag ciemnej czekolady,
  • 6 krążków ananasa

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto kokosowo - ananasowe
Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i każdą z nich upiec osobno. Piec około 20 min w nagrzanym piekarniku. Wykonanie ciasta kokosowego: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać w mąką i wiórkami. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200*C około 10 min. Wykonanie kremu: Szklankę mleka zagotować z cukrem. W drugiej rozmieszać budynie i żółtka i wlać do gotującego się mleka, chwilę pogotować. Ostudzony krem dodawać do dobrze roztartego masła. Gotową masę podzielić na połowę. Do jednej dodać drobno pokrojone ananasy, do drugiej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.