Sposób przygotowania:
Kruche ciasto śliwkowe
Mąkę wysypujemy na stolnicy, dodajemy masło, śmietane zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier oraz jajka. Zagniatamy jednolite ciasto, które następnie dzielimy na 2 częsci.
1 częsc wałkujemy na prostokąt wielkości dużej blaszki i układamy na posmarowaną blachę. Śliwki odsączamy z soku i układamy na cieście (skórką ku dołowi).
drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt tej samej wielkości, a następnie po ułożeniu na śliwkach robimy otwory za pomocą widelca.
Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok 50-60 minut w temp 180*
1 częsc wałkujemy na prostokąt wielkości dużej blaszki i układamy na posmarowaną blachę. Śliwki odsączamy z soku i układamy na cieście (skórką ku dołowi).
drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt tej samej wielkości, a następnie po ułożeniu na śliwkach robimy otwory za pomocą widelca.
Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok 50-60 minut w temp 180*
cherry