Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kruche ciasto śliwkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

moje ulubione ciasto kruche ze śliwkami

Kruche ciasto śliwkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche ciasto śliwkowe

 

  • Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 żóltka
  • 1 jajko
  • 1 masło
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto śliwkowe
Mąkę wysypujemy na stolnicy, dodajemy masło, śmietane zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier oraz jajka. Zagniatamy jednolite ciasto, które następnie dzielimy na 2 częsci.

1 częsc wałkujemy na prostokąt wielkości dużej blaszki i układamy na posmarowaną blachę. Śliwki odsączamy z soku i układamy na cieście (skórką ku dołowi).

drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt tej samej wielkości, a następnie po ułożeniu na śliwkach robimy otwory za pomocą widelca.

Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok 50-60 minut w temp 180*
Kruche ciasto śliwkowe
przed rozpoczęciem pieczenia warto przygotowac wszystkie składniki
Kruche ciasto śliwkowe
śliwki układamy bardzo blisko obok siebie na ciescie