rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Kruche ciasto z budyniem, śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pomysł narodził się z myślą o tym, by wykorzystać śliwki, które od paru dni zalegały w lodówce. Ciasto okazało się bardzo smaczne.

Kruche ciasto z budyniem, śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche ciasto z budyniem, śliwkami i kruszonką

 

  • Blaszka 24 x 36cm

 

  • Ciasto:
  • 3 żółtka
  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 130g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g cukru kryształu
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego

 

  • Budyń:
  • 2 budynie waniliowe
  • litr mleka 2%
  • 4 łyżki cukru kryształu

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z budyniem, śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto: Mąkę siekamy z margaryną i proszkiem do pieczenia . Żółtka ucieramy z cukrem kryształem i jogurtem. Dodajemy powoli do ciasta, siekamy i szybko wyrabiamy dłońmi. Odkładamy na 30 min do zamrażarki. Kruszonka: Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, jeśli są sypkie przekładamy do woreczka i ugniatamy w woreczku. Odkładamy do zamrażarki na 15 minut. Budyń gotujemy z cukrem według wskazówek na opakowaniu. Ciasto wyciągamy i wałkujemy troszkę większe niż większość blachy. Wykładamy spód i boki, dziurkujemy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190st C) na 20 minut. Wyciągamy, zalewamy ciepłym budyniem, układamy połówki śliwek (miąższem do góry), posypujemy delikatnie cynamonem i na wierzch ścieramy zamrożoną kruszonkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 50 minut w temp. 170st C. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Możemy do jeszcze ciepłego kawałka dodać gałkę lodów waniliowych.
Kruche ciasto z budyniem, śliwkami i kruszonką
Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Tagi:

ciasto śliwki