Sposób przygotowania:
Torcik serowo – porzeczkowyETAP 1:
Biszkopt
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka cały czas miksując dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać
i dodać kakao. Przełożyć do okrągłe formy o średnicy 26m wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 25 minut a następnie wystudzić.
ETAP 2:
Mus porzeczkowy
Porzeczki zagotować, chwilkę gotować następnie zmiksować blenderem, dodać rozpuszczone w wodzie galaretki i wymieszać. Wystudzić mus i podzielić na części w proporcjach: 1/3 i 2/3.
ETAP 3:
Masa serowa
Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i rozrobioną w mleku żelatynę. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać 1/3 musu porzeczkowego, wymieszać.
ETAP 4:
Poncz:
Kawę zaparzyć w 1/2 szklanki wody, ostudzić i wymieszać z alkoholem amaretto.
ETAP 5:
Biszkopt ułożyć w formie, której cały obwód obłożyć rurkami. Biszkopt nasączyć ponczem. Wlać białą masę serową, wstawić do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie wlać masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut.
ETAP 6:
Na wierzch torcika wylać mus porzeczkowy.
Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fix i cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i kwiatkami cukrowymi.
LauraLaura
EwelinaP
ciasteczka