SUPERPRZEPIS

Torcik serowo – porzeczkowy

  • 3
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Torcik serowo – porzeczkowy Więcej zdjęć (2)

Ciekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni.

Składniki:

Torcik serowo – porzeczkowy

 

  • Biszkopt:

 

 

  • Masa serowa:

 

 

  • Mus porzeczkowy:

 

  • 4 szklanki czarnych porzeczek
  • 3 galaretki o smaku czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki wrzątku

 

  • Poncz:

 

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2-3 kieliszki likieru amaretto

 

  • Dodatkowo:

 

  • 150ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 260g rurek waflowych z polewą czekoladową
  • kwiatki z cukru do dekoracji

Sposób przygotowania:

Torcik serowo – porzeczkowy

ETAP 1:

Biszkopt
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka cały czas miksując dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać
i dodać kakao. Przełożyć do okrągłe formy o średnicy 26m wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 25 minut a następnie wystudzić.

ETAP 2:

Mus porzeczkowy
Porzeczki zagotować, chwilkę gotować następnie zmiksować blenderem, dodać rozpuszczone w wodzie galaretki i wymieszać. Wystudzić mus i podzielić na części w proporcjach: 1/3 i 2/3.

ETAP 3:

Masa serowa
Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i rozrobioną w mleku żelatynę. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać 1/3 musu porzeczkowego, wymieszać.

ETAP 4:

Poncz:
Kawę zaparzyć w 1/2 szklanki wody, ostudzić i wymieszać z alkoholem amaretto.

ETAP 5:

Torcik serowo – porzeczkowy
wlać masę serową połączoną z porzeczkami

Biszkopt ułożyć w formie, której cały obwód obłożyć rurkami. Biszkopt nasączyć ponczem. Wlać białą masę serową, wstawić do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie wlać masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut.

ETAP 6:

Torcik serowo – porzeczkowy
na wierzch wlać mus porzeczkowy i udekorować

Na wierzch torcika wylać mus porzeczkowy.
Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fix i cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i kwiatkami cukrowymi.