Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kruche ciasto z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przy pieczeniu tego ciasta trzeba uważać aby się nie przypalił gdyż ciasto z miodem szybko nabiera złotego koloru.

Kruche ciasto z miodem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche ciasto z miodem

 

  • 3,5 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 20 dag miękkiego masła
  • 4-5 łyżek miodu
  • 10-12 łyżek mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z miodem
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą oczyszczoną, posiekać z ciepłym masłem. Następnie dodać jajko, żółtka, roztopiony przestudzony miód, mleko, cukier, spirytus i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, włożyć na blaszki i upiec 3 placki. Piec w temp 180 stopni około10-15 minut. Takie ciasto może służyć jako blat do sernika na zimno lub mazurka. Można go także przełożyć marmoladą lub kremem.
Kruche ciasto z miodem
Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy i zagnieść ciasto.
Kruche ciasto z miodem
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec 3 placki.

Tagi:

jajko jajka