Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dyniowe ciasto z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kruche ciasto z dodatkiem pure z dyni, przełożone kokosowym kremem i biszkoptem makowym ładnie wygląda i świetnie smakuje.

Dyniowe ciasto z kremem

Składniki:

Dyniowe ciasto z kremem

 

  • Ciasto dyniowe
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki musu z dyni
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem
  • 25 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • sok z cytryny do smaku
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • Poncz
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Dyniowe ciasto z kremem

ETAP 1:

Dyniowe ciasto z kremem
Do przesianej mąki dodać masło i resztę składników.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać starte na tarce zimne masło, żółtka, śmietanę i pure z dyni.

ETAP 2:

Dyniowe ciasto z kremem
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto.

Szybko zarobić ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny.

ETAP 3:

Dyniowe ciasto z kremem
Z przygotowanego ciasta rozwałkować 2 placki i upiec.

Następnie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, włożyć na 2 blaszki o wymiarze 25/36 cm, wyłożone papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

ETAP 4:

Dyniowe ciasto z kremem
Białka ubijać dodając stopniowo po 1 żółtku.

Biszkopt z makiem
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.

ETAP 5:

Dyniowe ciasto z kremem

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Połączyć z masą jajeczną, dodać sok z cytryny i aromat, delikatnie wymieszać.

Wylać do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak ciasto dyniowe i włożyć na 12-15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

ETAP 6:

Dyniowe ciasto z kremem

Krem
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia.

Margarynę dokładnie utrzeć, dodając po łyżce zimnej masy jajecznej, wiórki kokosowe i płynną czekoladę. Zimne ciasto skropić ponczem i przekładać.

Po wierzchu ciasto posmarować cienką warstwą masy i posypać wiórkami kokosowymi.


Tagi:

ciasto krem dynia