SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiem

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiem

Bardzo proste w wykonaniu ciasto. Uda się każdemu. Pysznie smakuje i pachnie cynamonem. Polecam na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości.

Składniki:

Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • około 6 niewielkich miękkich jabłek
  • 1 słoiczek powidła śliwkowego
  • pół szklanki rodzynek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiem

Wykonnaie ciasta:

Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiem
Z podanych składników wykonujemy kruche ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto.

Przygotowanie do pieczenia:

Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiem
Następnie ciasto obładamy powidłem jabłkami i rodzynkami.

Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłem i posypujemy rodzynkami. Umyte wcześniej jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plastry, na koniec oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem.

Pieczenie:

Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiem
Tak wykonane ciasto pieczemy do zrumienienia.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia.

Podanie:

Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiem
Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smakuje na ciepło jak i na zimno.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków.