Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiemWykonnaie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłem i posypujemy rodzynkami. Umyte wcześniej jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plastry, na koniec oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem.
Pieczenie:
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia.
Podanie:
Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smakuje na ciepło jak i na zimno.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)