Sposób przygotowania:
Truskawkowy bajer z kawową bezą
Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z proszkiem do pieczenia wsypać cukier,cukier waniliowy dodać żółtka i śmietanę zagnieść szybko ciasto.Włożyć do lodówki na 20 minut,po czym wylepić wyłożoną papierem blaszkę o wym 23/39 cm.Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 15 minut. Masa truskawkowa: Umyte osączone z wody truskawki pokroić na połówki przełożyć do rondla wlać 1/2 szklanki wody wsypać cukier i gotować na małym ogniu trzy minuty.Budyń rozrobić w 1/2 szklanki wody wlać do truskawek,wszystko razem gotować 2 minuty,przestudzić lekko i wylać masę na podpieczony kruchy spód. Beza kawowa: Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę ze szczyptą soli pod koniec wsypać puder i zmiksować.Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody przestudzić i cienkim strumieniem wlać do bezowej masy wymieszać,rozłożyć na cieście wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut. Najlepiej kroić na drugi dzień gdy ciasto dobrze stężeje. Smacznego!
zbysiowa
2milutka
:)