Anka17

Anka17

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Kruche ciateczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kruche ciasteczka z konfiturą...

Kruche ciateczka

Składniki:

Kruche ciateczka

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciateczka
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i siekać nożem, aż do całkowitego połączenia się z mąka, wówczas dodać cukier, śmietanę i jajka, sól oraz olejek. Zagnieść wolno ciasto, wyrabiając delikatnie, lecz możliwie krótko. Następnie pozostawić ciasto pod przykryciem w chłodnym miejscy na ok.2 godziny. Potem podzielić ciasto na 2*3 części. Na stolnicy wałkować placki o grubości 0,5cm. Wykrawać foremkami. Ciasteczka położyć na posypanej mąką blaszce i przed włożeniem do piekarnika posmarować na wierzchu białkiem rozbitym z wodą i ubrać konfitura z wiśni. Piec w dość gorącym piekarniku.

Tagi:

jajko jajka mak