madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Kruche granatowo - bananowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo kruche ciasto z malinową pianką z ukrytymi w środku pestkami granatu oraz kawałkami bananów, zachwyca smakiem.

Kruche granatowo - bananowe

Składniki:

Kruche granatowo - bananowe

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag zimnej margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru

Pianka z owocami

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 budynie malinowe
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 -3 banany
  • 1 granat

Sposób przygotowania:

Kruche granatowo - bananowe

ETAP 1:

Kruche granatowo - bananowe
Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto

Do miski przesiewamy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy posiekaną na kawałki margarynę oraz żółtka i zagniatamy jednolite ciasto.

Dzielimy je na dwie części o nierównej wielkości jedną trochę większą na dno a drugą na wierzch i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika aby ciasto było twarde.

ETAP 2:

Kruche granatowo - bananowe
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Formę o wymiarach 30/20 smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Większą część ciasta ścieramy bezpośrednio do formy na tarce o dużych oczkach i lekko dociskamy.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.

Wyjmujemy i pozostawiamy aby przestygło.

ETAP 3:

Kruche granatowo - bananowe
Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.

Ubita pianę mieszamy z malinowymi budyniami, a na końcu z olejem rzepakowym.

ETAP 4:

Kruche granatowo - bananowe
Na połowie piany układamy pokrojone banany

Na upieczony spód wkładamy połowę piany a na niej układamy banany obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.

ETAP 5:

Kruche granatowo - bananowe
Na reszcie pianki malinowej kładziemy pestki granatu

Wykładamy drugą połowę pianki malinowej, a na niej posypujemy pestki granatu.

ETAP 6:

Kruche granatowo - bananowe
Pozostałe ciasto ścieramy na wierzch

Na samym wierzchu ścieramy resztę kruchego ciasta . Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy tym razem przez 45 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.


Tagi:

ciasto owoce