Sposób przygotowania:
Kruche granatowo - bananoweETAP 1:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy posiekaną na kawałki margarynę oraz żółtka i zagniatamy jednolite ciasto.
Dzielimy je na dwie części o nierównej wielkości jedną trochę większą na dno a drugą na wierzch i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika aby ciasto było twarde.
ETAP 2:
Formę o wymiarach 30/20 smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Większą część ciasta ścieramy bezpośrednio do formy na tarce o dużych oczkach i lekko dociskamy.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Wyjmujemy i pozostawiamy aby przestygło.
ETAP 3:
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
Ubita pianę mieszamy z malinowymi budyniami, a na końcu z olejem rzepakowym.
ETAP 4:
Na upieczony spód wkładamy połowę piany a na niej układamy banany obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.
ETAP 5:
Wykładamy drugą połowę pianki malinowej, a na niej posypujemy pestki granatu.
ETAP 6:
Na samym wierzchu ścieramy resztę kruchego ciasta . Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy tym razem przez 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.