Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 235]

Kebab z sosem serowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kto się skusi na taki apetyczny talerz pełen pyszności, czyli zestaw kebaba na talerzu lub w chlebie ? Która wersja smakuje Wam lepiej ?

Kebab z sosem serowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kebab z sosem serowym

 

  • 15 cienko ciętych steków
  • 1 duża cebula (przeciąć w poprzeg na pół)
  • 1 duża cebula (pokroić w plastry)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 zielone papryki (pokroić w paski)
  • 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 4 goździki (zmiażdżć)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • SOS SEROWY
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka parmezanu (starty)
  • 1 szklanka mozzarelli (starta) przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Kebab z sosem serowym
► SOS SEROWY : masło rozgrzać, dodać mąkę i powoli mieszając dolewać mleko, przyprawić solą i pieprzem. Gdy sos będzie już gładki, mieszając dosypać parmezan i mozzarella.

► Steki włożyć do naczynia, polać odrobiną oleju, przyprawić solą i pieprzem, dadać czosnek, goździki i sos worcestershire. Wszystko razem starannie wymieszać.

► Blache wyłożyć papierem do pieczenia, do metalowego pierścienia włożyć płaską stroną do dołu połówkę cebuli, w jej środek pionowo z góry wbić dwa patyki do szaszłyków. Na patyki nawleć pojedynczo, spiralnie steki, aby utrzymać pionową równowagę. Na koniec na szczycie na patyki nakłuć drugą połówkę cebuli. Całość zapakować w folię aluminiową.

► Na blasze wokół podstawy kebabu rozrzucić paprykę i cebulę, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 120 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /, aż mięso będzie miękkie. Po wyjęciu kebabu z piekarnika, mięso skrawać ostrym nożem z góry w dół.
Kebab z sosem serowym
Kebab zapakować w folię aluminiową i postawić na blasze do pieczenia. Wokół podstawy kebabu rozrzucić paprykę, cebulę i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Kebab z sosem serowym
Steki wymieszać z przyprawami i nawleć pojedynczo, spiralnie na patyki do szaszłyków, aby utrzymać pionową równowagę.
Kebab z sosem serowym
To tylko niektóre składniki ktróych użyje do grillowanego kebabu