Sposób przygotowania:
Kruche muszle z truskawkami i kremem
Z masła, mąki, cukru pudru, żółtek oraz odrobiny soli zagniatamy szybko ciasto i wkładamy owinięte w folię na godzinę do lodówki. Następnie wyjmujemy , rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i oblepiamy nim duże muszle owinięte folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok 20 minut do uzyskania złotego. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i zdejmujemy ostrożnie z muszli, studzimy. Krem: Zagotowujemy szklankę mleka. Żółtka, cukier, mąkę i mielone migdały mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy do garnka z mlekiem gotującym się. Mieszamy dokładnie, aby nie utworzyły się grudki i krem nie przywarł do dna naczynia i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia, wierzch przykrywamy folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i po wystygnięciu wstawiamy do lodówki. Muszle napełniamy kremem i pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.
Lady Marmolada
Tit
luna