marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche precle z czarnuszką i makiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na kruche ciasto wyrobić i zagnieść na posypanej mąką stolnicy.Schłodzić przez 30 min. Rozwałkować i formować precle.Piec z 15 m

Kruche precle z czarnuszką i makiem.

Składniki:

Kruche precle z czarnuszką i makiem.

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2-3 żółtka,
  • 100 g.margaryny do pieczenia,
  • śmietany tyle,ile zabierze ciasto(1/4 lub 1/2 szklanki),
  • łyżeczka plaska proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki maku niebieskiego,
  • duża szczypta czarnuszki,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Kruche precle z czarnuszką i makiem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, posiekać z tłuszczem na wiórki ostrym nożem. Zsunąć na stosik, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek jedno po drugim, śmietanę, szczyptę soli, mak i czarnuszkę. Wyrabiać i zagnieść w kulę i wsadzić w opakowaniu do lodówki na 30 min. Po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i odcinać radełkiem średnie paski i tworzyć z nich precelki. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C,a blachę natłuścić resztą margaryny, wyłożyć arkuszem pergaminu do pieczenia choć niekoniecznie. Układać w 3 cm. odstępie ciastka na blasze.Wstawić do piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu wyjąć blachę, a ciastka przełożyć na talerz lub średni półmisek.

Tagi:

ciasto mak