Sposób przygotowania:
Kruche precle z czarnuszką i makiem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, posiekać z tłuszczem na wiórki ostrym nożem. Zsunąć na stosik, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek jedno po drugim, śmietanę, szczyptę soli, mak i czarnuszkę. Wyrabiać i zagnieść w kulę i wsadzić w opakowaniu do lodówki na 30 min. Po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i odcinać radełkiem średnie paski i tworzyć z nich precelki. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C,a blachę natłuścić resztą margaryny, wyłożyć arkuszem pergaminu do pieczenia choć niekoniecznie. Układać w 3 cm. odstępie ciastka na blasze.Wstawić do piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu wyjąć blachę, a ciastka przełożyć na talerz lub średni półmisek.