Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i łyżką cukru. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miski przekładamy mąkę, tłuszcz, śmietanę, jajka, pozostały cukier i wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w półksiężyce. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki.
Na każdy krążek nakładamy kawałek jabłka i formujemy rogaliki. Smarujemy wierzch rogalików białkiem i posypujemy obficie cukrem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy rogaliki ok. 20 minut.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w półksiężyce. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki.
Na każdy krążek nakładamy kawałek jabłka i formujemy rogaliki. Smarujemy wierzch rogalików białkiem i posypujemy obficie cukrem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy rogaliki ok. 20 minut.