szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rogaliki z jabłkami to propozycja na pyszny deser. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe po wyjęciu z piekarnika.

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

 

  • ½ kg. mąki
  • ½ kost. Tłuszczu
  • ½ szkl.śmietany
  • 2 jajka (1 białko zostawiamy do posmarowania rogalików)
  • 4 łyżki cukru
  • 5 dag. drożdży
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 4 kwaskowate jabłka
  • Cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i łyżką cukru. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miski przekładamy mąkę, tłuszcz, śmietanę, jajka, pozostały cukier i wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w półksiężyce. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki.

Na każdy krążek nakładamy kawałek jabłka i formujemy rogaliki. Smarujemy wierzch rogalików białkiem i posypujemy obficie cukrem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy rogaliki ok. 20 minut.