Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kruche rogaliki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche rogaliki z nadzieniem w postaci jabłek podsmażonych z cynamonem - pysznie smakują i dość szybko powstają.

Kruche rogaliki z jabłkami

Składniki:

Kruche rogaliki z jabłkami

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania stolnicy
  • 1/2 szklanki cukru pudru + cukier puder do oprószenia rogalików
  • 1 żółtko
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • szczypta soli

Na nadzienie:

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z jabłkami

ETAP 1:

Kruche rogaliki z jabłkami
Obrane jabłka kroimy w kostkę i smażymy na maśle

Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i cynamon, smażymy jabłka do miękkości.

ETAP 2:

Kruche rogaliki z jabłkami
Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 3 porcje

Przygotowujemy ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko, śmietanę, szczyptę soli i posiekane masło.

Zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 3 porcje.

ETAP 3:

Kruche rogaliki z jabłkami
Ciasto rozwałkowujemy, każdy placek kroimy na 8 kawałków

Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką tak, aby otrzymać okrągły placek jak pizza.

Każdy placek kroimy na 8 trójkątów jak na zdjęciu.

ETAP 4:

Kruche rogaliki z jabłkami
Lepimy rogaliki, które układamy na blasze do pieczenia

Na kawałkach ciasta układamy farsz. Ciasto zwijamy w rogaliki, chwytając za szeroki brzeg.

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 st. C.

Ostudzone rogaliki przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.