Sposób przygotowania:
Kruche rogaliki z jabłkamiETAP 1:
Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i cynamon, smażymy jabłka do miękkości.
ETAP 2:
Przygotowujemy ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko, śmietanę, szczyptę soli i posiekane masło.
Zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 3 porcje.
ETAP 3:
Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką tak, aby otrzymać okrągły placek jak pizza.
Każdy placek kroimy na 8 trójkątów jak na zdjęciu.
ETAP 4:
Na kawałkach ciasta układamy farsz. Ciasto zwijamy w rogaliki, chwytając za szeroki brzeg.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 st. C.
Ostudzone rogaliki przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.