Sposób przygotowania:
Kruche rogaliki z marmoladą truskawkową
Drożdże utrzeć z cukrem i kwaśną śmietaną, odstawić na kilka minut. W tym czasie mąkę rozsypać na stolnicy i dodać zimne masło, całość posiekać aż powstaną grudki. Na środki zrobić dołek i wlać drożdże oraz wbić jajka. Całość chwilę mieszać np. widelcem, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić je do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować tak jak na pierogi. Każdy krążek podzielić na 8 części. Na każdym z nich, przy podstawie trójkąta ułożyć ok. łyżeczkę marmolady. Zwijać trójkąty, aby powstały zgrabne, małe rogaliki. Rogaliki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 180st. C.