joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Kruche rogaliki z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepyszne i kruchutkie rogaliki będą idealną słodką przekąską do popołudniowej kawy. Moja córeczka je uwielbia.

Kruche rogaliki z powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche rogaliki z powidłami

 

 

  • powidła śliwkowe
  • jajko do posmarowania rogalików

 

  • Lukier:
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z powidłami
Ciasto: Mąkę, cukier puder i zimne masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić na 4 części i każdą z nich cienko rozwałkować. Od dużego talerza wyciąć w cieście okrąg. Podzielić go na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać odrobinę powideł, zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec ok 15-20 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia. Ostudzić. Lukier: wszystkie składniki utrzeć na gęsty lukier, którym polać rogaliki. Odstawić do zastygnięcia lukru. 
Kruche rogaliki z powidłami
Suche składniki posiekać dokładnie z masłem
Kruche rogaliki z powidłami
Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść elastyczne ciasto
Kruche rogaliki z powidłami
Ciasto zawinąć w folię, schłodzić w lodówce ok 1 godz.
Kruche rogaliki z powidłami
Z ciasta wyciąć koło i podzielić na 8 trójkątów, zwijać rogaliki