Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pół kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie rogaliki to pyszny poczęstunek do kawy.

Pół kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pół kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi

 

  • 60 dag mąki tortowej
  • 4 dag drożdży
  • 35 dag masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15-20 dag powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pół kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Drożdże włożyć do miseczki, zasypać cukrem waniliowym, dodać śmietanę, żółtko, wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę wymieszać proszkiem do pieczenia, dokładnie posiekać z masłem. Stopniowo wlewać drożdże ze śmietaną, miód i zagnieść ciasto. Włożyć do foliowego woreczka i odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto przerobić, rozwałkować i pokroić w kwadraty. Nakładać powidła, zwijać rogaliki, układać na blaszkę, posmarować białkiem. Piec przez 15-20 minut w temp 180 stopni. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Pół kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Drożdże wymieszać z cukrem waniliowym i śmietaną
Pół kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Masło dokłądnie posiekać i wymieszać z mąką
Pół kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Stopniowo wlewać drożdże i zarobić ciasto
Pół kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Ciasto rozwałkować pokroić nakładać powidła i formować rogaliki