Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kruche rożki z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasteczka z delikatnym nadzieniem.

Kruche rożki z jabłkiem

Składniki:

Kruche rożki z jabłkiem

 

  • 1,5 szklanki mąka,
  • 1/2 kostki masło roślinne,
  • 3 sztuki jajka,
  • 1/2 szklanki cukier,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 łyżka śmietana,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 3-4 sztuki jabłka,
  • 1/2 szklanki cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche rożki z jabłkiem
Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, masło, żółtka jaj i śmietanę i zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki, po tym czasie rozwałkować i wycinać z niego niewielkie kwadraty( moje mają bok 5- 6 cm). Na kwadraciki kłaść po kawałeczku jabłka( wcześniej obrane i pokrojone) i składać w rożek. Rożki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarować roztrzepanym przy użyciu miotełki białkiem jaja i posypywać cukrem. Rożki piec około 25- 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.