marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche serduszka z bakaliami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Składniki na kruche ciasto wyrobić i zagnieść.Schłodzić w zamrażarce 20 min. Rozwałkować i wykrawać foremką kształty.Ułożyć na blasze.Upiec

Kruche serduszka z bakaliami.

Składniki:

Kruche serduszka z bakaliami.

 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 150 g.masła lub margaryny do pieczenia,
  • 3-4 żółtka,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • aromat do ciasta arakowy lub cytrynowy,
  • 1/2 szklanki maku niebieskiego,
  • garstka siekanych daktyli,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Kruche serduszka z bakaliami.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiać na stolnicę, posiekać na wiórki z masłem lub margaryną. Zsunąć na stos,zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, śmietankę, kilka kropel aromatu smakowego oraz mak i posiekane i wypestkowane daktyle. Wyrobić rękoma i zagnieść w kulę. Zapakować w woreczek i wstawić na 20 min. do zamrażarki. Nagrzać piekarnik do 190-200 st. C, natrzeć blachę tłuszczem roślinnym. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wykrawać kształty foremką -serduszko. Układać ciastka na blasze w 3 cm. odstępie, wstawić do gorącego piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć blachę i przełożyć ciastka szczypcami na talerz płaski lub tackę drewnianą.

Tagi:

ciasto mak