Sposób przygotowania:
Kruche serduszka z bakaliami.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiać na stolnicę, posiekać na wiórki z masłem lub margaryną. Zsunąć na stos,zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, śmietankę, kilka kropel aromatu smakowego oraz mak i posiekane i wypestkowane daktyle. Wyrobić rękoma i zagnieść w kulę. Zapakować w woreczek i wstawić na 20 min. do zamrażarki. Nagrzać piekarnik do 190-200 st. C, natrzeć blachę tłuszczem roślinnym. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wykrawać kształty foremką -serduszko. Układać ciastka na blasze w 3 cm. odstępie, wstawić do gorącego piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć blachę i przełożyć ciastka szczypcami na talerz płaski lub tackę drewnianą.